Jakie mięso jest najzdrowsze?

ocet jabłkowy organizacje.poradnikpacjenta.net.pl

Niepodważalnym faktem stało się, że mięso na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni i kulturze. W Polsce najczęściej i najwięcej jaka się wieprzowiny, na której w pewnej części opiera się nasza narodowa kuchnia. Chyba tylko nieliczni nie przepadają za kotletem mielonym czy też schabowym.

Jednak czy dobrym rozwiązaniem będzie rezygnacja z tego typu mięsa? Drób jest bez wątpienia najmniej kaloryczny i najchudszy, poprzez co stał się on najzdrowszym typem mięsa. Drób ma swoje zastosowanie szczególnie w dietach osób pragnących schudnąć. Wieprzowina mimo iż jej jakość ciągle się poprawia, należy do jednych z najbardziej niezdrowych i kalorycznych mięs.

Do przygotowywania posiłków z wieprzowiny, najlepiej wybierać części o najmniejszej zawartości tłuszczu. Wszyscy wiemy, że wołowina jest najlepszym gatunkiem mięsa. W wołowinie znajduje się duża zawartość żelaza, przez co jadają ją osoby chorujące na serce.

Jagnięcina natomiast należy do tych mięs, które mają najmniejszą zawartość tłuszczu. Odznacza się ona przede wszystkim dużą zawartością witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych.