Kawior – produkt z Polski

Kawior – produkt z Polski

Wspomniane pozyskiwanie kawioru z jaj ślimaków to niewątpliwie duży przełom dla polskiego eksportu. Niemniej jednak najbardziej pożądanym towarem jest czarna ikra, którą otrzymuje się z ryb.

Dlatego też coraz częściej w Polsce zajmuje się hodowlą jesiotrów, dzięki którym otrzymuje się najlepszy jakościowo kawior. Podbijanie świata tym towarem eksportowym okazało się najlepszym krokiem dla gospodarki, jak również producentów rybackich.

Na skutek załamania rynku rybnego u wybrzeży Morza Kaspijskiego, gdzie swego czasu żyło najwięcej produktywnych ryb, okazało się, że zapotrzebowanie na ten produkt jest ogromne. Dlatego też w Polsce rozpoczęła się hodowla jesiotrów w zamkniętych zbiornikach.

Jak widać ten luksusowy produkt, choć niedoceniany przez Polaków, jest produkowany przez naszych rodaków. Najbardziej rozpowszechnione na świecie gospodarstwo rybne, które eksportuje kawior znajduje się w Koninie, do którego zgłaszają się Niemcy, Kanadyjczycy, a nawet hurtownicy z krajów arabskich.