Azjatyckie inspiracje

http://www.ciechsol.com/produkty-solne/produkt/Sol_Peklujaca_0_5_0_6 izolat białka sojowego

Do najbardziej rozpowszechnionych „kuchni świata”, które budzą ogromne zainteresowanie konsumentów i za którymi idzie naprawdę potężny potencjał smaków oraz wiedzy należy kuchnia azjatycka. Sformułowanie, którego tu używamy jest bardzo ogólne, bo generalnie nie da się powiedzieć, że istnieje coś takiego jak kuchnia Azji.

Kontynent ten jest szalenie złożony i zawiera w sobie wiele intrygujących kulinarnych tradycji. Każda z nich ma coś innego do zaoferowania, dlatego aby móc powiedzieć, że orientujemy się w smakach Azji, powinniśmy zgłębić dania przynajmniej z kilku państw.

Mówiąc o typowej i zarazem pysznej kuchni rodem z azjatyckich ziem możemy wymienić na pewno pięć państw – Chiny, Indie, Japonię, Tajlandię oraz Wietnam. To swego rodzaju „złota piątka” kuchni Dalekiego Wschodu.

Każda z nich zrobiła karierę globalną, ponieważ restauracje wyspecjalizowane w każdej z nich możemy spotkać na całym świecie. Również w Polsce jest sporo lokali, w tym również barów szybkiej obsługi, serwujących potrawy azjatyckie.

Zainteresowaniem cieszą się prezentacje kulinarne poświęcone daniom ze Wschodu. Idąc do supermarketu, a nawet zwykłego dyskontu mamy szansę kupić wiele produktów, które są niezbędne do przyrządzenia wybornych dań kuchni chińskiej czy wietnamskiej na własną rękę.

Makarony ryżowe czy klasyczne chińskie „nudle” są łatwo dostępne. Do tego różne warianty sosów sojowych, sosów chilli, sosu rybnego czy egzotyczne przyprawy.

Naprawdę nie musimy daleko szukać, aby Azja zagościła na naszych talerzach. Wielkim uznaniem cieszy się też pochodzące z Japonii sushi.