Gorzka strona słodyczy

Smak słodki zalicza się do tych, z którymi wiąże się największa przyjemność. Trudno znaleźć kogoś, kto by go nie lubił.
Przeczytaj również: W dobrej wodzie zdrowy duch
Musimy jednak pamiętać o tym, że słodycz to nie tylko przyjemności, ale również konsekwencje. Biały cukier jest mocno kaloryczny, ale nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych wartościowych składników.
Przeczytaj również: Uboga kolacja
Bywa co najwyżej źródłem energii, jednak dość zdradliwej, bo krótkotrwałej i szybko się redukującej. Dlatego wiele osób zastanawia się poważnie nad tym, aby cukier z diety wyeliminować.
Przeczytaj również: Dieta cud
W praktyce nie jest to w pełni wykonalne, ponieważ cukier jest zawarty w ogromnej ilości produktów jakie zjadamy. Spore jego ilości znajdują się w owocach, warzywach i zbożach, a więc żywności, którą warto spożywać w postaci nieprzetworzonej.
Równocześnie jednak z cukrem dostarczamy wtedy sobie wartościowych witamin, minerałów czy błonnika, a nierzadko także łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Z cukrem w postaci czystej należy postępować ostrożnie i pilnować, by nie zjadać go zbyt wiele.