Orientalne przysmaki

Kuchnia indyjska- w żadnej innej nie znajdziemy tyle różnorodnych, nadających potrawom oryginalny smak, przypraw. Kucharze tego regionu świata, podczas przygotowywania posiłków kierują się w dużej mierze wyznawaną przez siebie filozofią życia.

W potrawie powinno się więc wyczuwać różne smaki- słodki, ostry, kwaskowaty, a także słony. Tak samo jak w życiu.

Niewątpliwie, jedną z najbardziej charakterystycznych potraw dla kuchni indyjskiej jest Curry. Istnieje cała gama przepisów na Curry, różniących się pomiędzy sobą dodatkami czy sposobem przygotowania.

Curry to po prostu aromatyczny sos, którym najczęściej polewa się ryż. Popularne jest jednak również maczanie w nim tak zwanego chlebka Naan.

Potrawę można podawać w połączeniu z krewetkami, kurczakiem, baraniną, czy wołowiną. Mimo tej całej różnorodności i odmian curry, każdy proces jej przygotowania zaczyna się od zeszklenia cebulki oraz dodania do niej sypki przypraw – między innymi kardamon, kurkuma, chilli, kminek.

Charakterystycznymi składnikami kuchni indyjskiej, które bardzo często są stosowane podczas przygotowania curry jest mleczko kokosowe, limonka oraz trawa cytrynowa. Popularnym daniem przyrządzanym na bazie tych składników jest łagodna, kremowa Korma.