Orzeźwienie rodem z Litwy

www.suldus.pl

Chłodnik litewski, jak sama nazwa mówi wywodzi się z Litwy. Należy jednak zauważyć, że kuchnia litewska w dużym stopniu „zadomowiła” się w Polsce. Świadczy o tym choćby fakt, że jednym z regionalnym dań Podlasia jest właśnie chłodnik litewski. Opisywane danie, jak wiadomo, nie należy do przeważającej grupy zup serwowanych na gorąco. Chłodnik najlepiej sprawdza się w okresie upałów, ze względu na to, że doskonale orzeźwia.

Do jego przygotowania potrzebujemy świeżej botwinki, kilku ugotowanych ziemniaków, jogurtu naturalnego, a także koperku, szczypiorku oraz przypraw takich jak sól, pieprz i szczypta cukru. Chcąc, aby chłodnik miał bardziej wyrazisty, zdecydowany smak, dobrze jest dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Chłodnik osiąga swój właściwy smak, dopiero po kilku godzinach przechowywania go w lodówce. Najczęściej jest on serwowany z ugotowanym na twardo jajkiem. Jest to lekki, smaczny i lekko kwaskowaty posiłek, pachnący koperkiem i kojarzący się z ciepłym latem.

Poza tym botwinka, pod warunkiem, że nie jest poddawana gotowaniu (czyli chłodnik!), zawiera wiele cennych dla organizmu minerałów.