Owoce i warzywa podstawą właściwej diety

www.medimedia.com.pl browarnaprzystan.com

Ważnym elementem w procesie zdrowego odżywiania są owoce i warzywa. Powinny być one spożywane co najmniej pięć razy dziennie, w ramach głównego posiłku lub też w ramach podjadania. W codziennej diecie powinniśmy uwzględniać przeróżne warzywa. Szczególnie zaleca się spożywanie warzyw zielonych- brokuł, sałat, szpinaku, a także warzyw pomarańczowych- dyni, marchwi i pomidora.

Ważnymi czynnikami, które stanowią wzbogacenie diety, są owoce. Spożywane powinny być zarówno owoce świeże, mrożone, a także suszone. W mniejszej ilości, ale równie często spożywane powinny być soki. Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi wielu niezbędnych składników mineralnych, flawonoidów i witamin.

Są one także głównym źródłem witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina E, C oraz karoten, które zapobiegają nowotworom i miażdżycy. Warzywa i owoce są także dobrym źródłem błonnika, który reguluje czynności przewodu pokarmowego. Warto pamiętać, że dostarczają one także dość dużych ilości cukrów prostych, których spożycie powinno być jednak ograniczane. Dlatego powinniśmy spożywać więcej warzyw niż owoców.