Uboga kolacja

www.gugikkonferencja2015.pl leasing.bankowo.org.pl

Wieczorem zapotrzebowanie energetyczne w naszym organizmie znacznie maleje.

Zdrowy rozsądek powinien podpowiadać nam, że nie należy jeść późnych i obfitych kolacji, gdyż nie będą służyć one zaśnięciu.

Kolacja zatem powinna być lekkostrawna, jednak często zdarza się, że wracamy do domu zbyt późno i przygotowujemy sobie danie obiadowe.

Spożywanie tak obfitych kolacji służy powstawaniu nadwagi i otyłości.

Nie należy jednak zupełnie rezygnować z kolacji, ponieważ zapobiega ona nocnemu podjadaniu.

Podczas przygotowywania kolacji nie powinniśmy zapomnieć o takich produktach jak ryba- smażona, wędzona lub solona, czy podroby, na przykład smażona wątróbka.

Od czasu do czasu na kolację zaserwować powinniśmy twaróg sporządzony z wiejskiego mleka z dodatkiem świeżego szczypiorku lub dojrzewający ser podpuszczkowy.

Na wieczorny posiłek mogą składać się także potrawy zawierające kaszę z dodatkiem skwarek, placki ziemniaczane, bądź frytki.

Takie potrawy mogą stanowić dodatek do potraw lub samodzielne danie.