Kawior – produkt z Polski

Kawior – produkt z Polski

Wspomniane pozyskiwanie kawioru z jaj ślimaków to niewątpliwie duży przełom dla polskiego eksportu. Niemniej jednak najbardziej pożądanym towarem jest czarna ikra, którą otrzymuje się z ryb.

Przeczytaj również: Francuskie ślimaki – polski produkt

Dlatego też coraz częściej w Polsce zajmuje się hodowlą jesiotrów, dzięki którym otrzymuje się najlepszy jakościowo kawior. Podbijanie świata tym towarem eksportowym okazało się najlepszym krokiem dla gospodarki, jak również producentów rybackich.

Przeczytaj również: Wygoda dla dziecięcych nóżek

Na skutek załamania rynku rybnego u wybrzeży Morza Kaspijskiego, gdzie swego czasu żyło najwięcej produktywnych ryb, okazało się, że zapotrzebowanie na ten produkt jest ogromne. Dlatego też w Polsce rozpoczęła się hodowla jesiotrów w zamkniętych zbiornikach.

Przeczytaj również: Smaczne polskie wypieki – chleb, bułki, ciasta

Jak widać ten luksusowy produkt, choć niedoceniany przez Polaków, jest produkowany przez naszych rodaków. Najbardziej rozpowszechnione na świecie gospodarstwo rybne, które eksportuje kawior znajduje się w Koninie, do którego zgłaszają się Niemcy, Kanadyjczycy, a nawet hurtownicy z krajów arabskich.