Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Co wiemy o zdrowej żywności
Czy wszyscy wiemy co oznacza pojęcie „zdrowa żywność”? Jedni z nas takim właśnie pojęciem zdefiniują jedzenie, które bogate jest w makro – i mikroelementy, drudzy z kolei tak właśnie nazwą żywność ekologiczną. Wegetarianie natomiast zdrową żywnością mogą nazwać produkty, które nie zostały jeszcze pr
Orientalne przysmaki
naszepsy.com.pl Kuchnia indyjska- w żadnej innej nie znajdziemy tyle różnorodnych, nadających potrawom oryginalny smak, przypraw. Kucharze tego regionu świata, podczas przygotowywania posiłków kierują się w dużej mierze wyznawaną przez siebie filozofią życia. W potrawie powinno się więc wyczuwać ró
Śniadanie to podstawa
www.spoza.edu.pl Dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem? Ponieważ w czasie snu, nasz organizm robi „zestawienie” i odkłada energię w tkankach w postaci tłuszczu. Dlatego też po przespanej nocy, energetyczne zapotrzebowanie naszego organizmu znajduje się na poziomie zerowym. Mózg z kolei potrze
Zdrowo na obiad
www.wadowice.malopolska.pl W środku dnia, zapotrzebowanie organizmu na związki energetyczne jest największe. Dlatego właśnie główne danie powinno składać się z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu lub ryb. My polecamy zdecydowanie najlepsze steki warszawa. Do wydalenia produktów przemiany materii, ja
Orzeźwienie rodem z Litwy
www.suldus.pl Chłodnik litewski, jak sama nazwa mówi wywodzi się z Litwy. Należy jednak zauważyć, że kuchnia litewska w dużym stopniu „zadomowiła” się w Polsce. Świadczy o tym choćby fakt, że jednym z regionalnym dań Podlasia jest właśnie chłodnik litewski. Opisywane danie, jak wiadomo, nie należy d
Jakie mięso jest najzdrowsze?
www.gok-psary.pl Niepodważalnym faktem stało się, że mięso na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni i kulturze. W Polsce najczęściej i najwięcej jaka się wieprzowiny, na której w pewnej części opiera się nasza narodowa kuchnia. Chyba tylko nieliczni nie przepadają za kotletem mielonym czy też scha
Owoce i warzywa podstawą właściwej diety
www.medimedia.com.plhttps://poprostupycha.com.pl/ Ważnym elementem w procesie zdrowego odżywiania są owoce i warzywa. Powinny być one spożywane co najmniej pięć razy dziennie, w ramach głównego posiłku lub też w ramach podjadania. W codziennej diecie powinniśmy uwzględniać przeróżne warzywa. Szczegó
Nabiał w diecie
Nabiał jest grupą produktów żywnościowych, składających się głównie z mleka i jego przetworów. Nabiał jest bogaty w wapń, który jest niezbędny do budowy zębów i kości, a także odgrywa bardzo ważną rolę w przekazywaniu nerwowych impulsów. Produkty pochodzenia mlecznego zawierają dodatkowo sole miner
Zdrowo znaczy smacznie?
Wiele osób zastanawia się, czy zdrowe jedzenie jest smaczne. Wszyscy wiemy, że kolet schabowy zagościł się w naszej kuchni całkiem niedawno. Na naszych stołach najczęściej spotyka się wieprzowinę w różnych postaciach, równie często spotykamy tutaj ziemniaki i ciężkie sosy. Polacy jedzą zdecydowanie
Jedz powoli
Jedzenie w pośpiechu jest ostatnio coraz bardziej popularne. Z braku czasu, ludzie często zapominają nawet o zjedzeniu czegokolwiek. Musimy jednak pamiętać, iż jedzenie w pośpiechu nie służy naszemu zdrowiu. Jeśli chcemy wspomóc proces odchudzania, musimy pamiętać, aby nie jeść w pośpiechu. Jeśli j
Uboga kolacja
przepisy na naleśniki na słodko Wieczorem zapotrzebowanie energetyczne w naszym organizmie znacznie maleje. Zdrowy rozsądek powinien podpowiadać nam, że nie należy jeść późnych i obfitych kolacji, gdyż nie będą służyć one zaśnięciu. Kolacja zatem powinna być lekkostrawna, jednak często zdarza się,
W dobrej wodzie zdrowy duch
Niezbędnym elementem dla naszego organizmu jest woda. Zawartość wody decyduje o stężeniu śliny, enzymów i soków trawiennych, dlatego kiedy wydzieliny gęstnieją, wtedy wody jest zbyt mało i chce nam się pić. Pragnienie jest naturalną potrzebą każdego człowieka, dlatego nie ma żadnych wskazań instruu
Audycje kulinarne
Kolejne zjawisko, które sprzyja rosnącej świadomości mas w zakresie kuchni to audycje telewizyjne o kulinarnej tematyce. Możemy spokojnie pokusić się o tezę, że Polacy pokochali tego rodzaju programy i oglądają je z zapartym tchem. To bez wątpienia efekt ich atrakcyjnej medialnie formuły, a także ch
Pouczające degustacje
Jednym z najlepszych i najprzyjemniejszych sposobów na kulinarne edukowanie się jest udział we wszelkiego rodzaju degustacjach. Często są one połączone z warsztatami kulinarnymi, choć nie jest to powszechną praktyką i czasami degustowanie stanowi odrębną całość. Najciekawsze dla odbiorców są oczywi
Azjatyckie inspiracje
tani garaż Go-Stalizolat białka sojowego Do najbardziej rozpowszechnionych „kuchni świata”, które budzą ogromne zainteresowanie konsumentów i za którymi idzie naprawdę potężny potencjał smaków oraz wiedzy należy kuchnia azjatycka. Sformułowanie, którego tu używamy jest bardzo ogólne, bo generalnie n
Moda na „inną” kuchnię
Prawdopodobnie tak znaczący wzrost zainteresowania „kuchniami świata” nie zostałby odnotowany, gdyby w pewnym momencie nie pojawiła się moda na to, co obce, egzotyczne i odległe kulturowo. Pewien udział ma w tym ruch turystyczny do takich państw jak Turcja czy Maroko, które słyną z wybornej kuchni,
Skład jest ważny
Osoby, które kupują w sklepach, przyglądają się im z coraz większą uwagą. Producenci bowiem lubią przed nami różne rzeczy ukrywać, a także stosować rozwiązania, które służą obniżeniu kosztów po ich stronie. Z reguły taka polityka odbija się negatywnie na jakości wyrobów – w szczególności tych przetw
Oleje w służbie zdrowiu
Dieta zdrowego człowieka powinna uwzględniać różne elementy, wśród których ważne miejsce zajmują tłuszcze. Możemy je podzielić na dwie podstawowe kategorie – z jednej strony roślinne, a z drugiej zwierzęce. Z punktu widzenia codziennego spożycia do tłuszczy zwierzęcych zaliczamy smalec oraz masło.
Smaki czekają na nas
www.ginomanzares.com Wydawać by się mogło, że najlepszym i jedynym sposobem na to, by skosztować autentycznego smaku Włoch, Chin czy Tajlandii jest podróż do tych krajów i zamawianie potraw w lokalnych restauracjach oraz barach. Rzeczywiście coś w tym jest, ponieważ dania przyrządzone na miejscu prz
Jeść zdrowo…
Na naszym rynku wzrasta liczba międzynarodowych korporacji gastronomicznych, które oferują stosunkowo niedrogie, szybkie i urozmaicone posiłki, desery i napoje. Kuszą one klientów licznymi promocjami, a w sklepikach szkolnych znajdziemy przede wszystkim chipsy, słodkie batoniki i gazowane napoje. Je
Naturalne witaminy
Białka sojowe Spożywając wysokiej jakości produkty dostarczamy naszemu organizmowi wielu cennych składników. Chodzi nie tylko o białko czy węglowodany, ale również minerały i witaminy. Eksperci podkreślają, że najbardziej wartościowe są te, które pochodzą prosto z natury, a więc przede wszystkim za
Dieta cud
Chyba każdy z nas w okresie wiosennym boryka się z refleksjami na temat własnego wyglądu. Jest to bowiem czas wysokich temperatur i skąpych strojów. Takie rozmyślania na temat naszego wyglądu są często krytyczne i bolesne, prowadzące zaś do drastycznych posunięć i nierealnych założeń, takich jak sch
Cytrusy dla odporności
www.city-led.plhttps://exeller.be/produkt/exelsoy-950m-izolat-bialka-sojowego-do-odzywek/ Owoce cytrusowe należą do najbardziej cenionych ze względu na smak. Są orzeźwiające, można z nich produkować pyszne soki. Kto nie lubi soku pomarańczowego? Trudno znaleźć takie osoby. Cytrusy są przy tym owocam
Coraz większe wymagania
Miód z polskich pasiek Wzrost świadomości wśród nabywców żywności sprawia, że rośnie popyt na towary, które przez długi czas były domeną sklepów delikatesowych. Teraz można je kupić bez większych problemów w pierwszym z brzegu dyskoncie, a nawet w niektórych sklepach osiedlowych. Fakt, że chcemy jeś