Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Co wiemy o zdrowej żywności
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co wiemy o zdrowej żywności

Czy wszyscy wiemy co oznacza pojęcie „zdrowa żywność”? Jedni z nas takim właśnie pojęciem zdefiniują jedzenie, które bogate jest w makro – i mikroelementy, drudzy z kolei tak właśnie nazwą żywność ekologiczną. Wegetarianie natomiast zdrową żywnością mogą nazwać produkty, które nie zostały jeszcze pr

Orientalne przysmaki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Orientalne przysmaki

naszepsy.com.pl Kuchnia indyjska- w żadnej innej nie znajdziemy tyle różnorodnych, nadających potrawom oryginalny smak, przypraw. Kucharze tego regionu świata, podczas przygotowywania posiłków kierują się w dużej mierze wyznawaną przez siebie filozofią życia. W potrawie powinno się więc wyczuwać ró

Śniadanie to podstawa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Śniadanie to podstawa

www.spoza.edu.pl Dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem? Ponieważ w czasie snu, nasz organizm robi „zestawienie” i odkłada energię w tkankach w postaci tłuszczu. Dlatego też po przespanej nocy, energetyczne zapotrzebowanie naszego organizmu znajduje się na poziomie zerowym. Mózg z kolei potrze

Zdrowo na obiad
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zdrowo na obiad

www.wadowice.malopolska.pl W środku dnia, zapotrzebowanie organizmu na związki energetyczne jest największe. Dlatego właśnie główne danie powinno składać się z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu lub ryb. My polecamy zdecydowanie najlepsze steki warszawa. Do wydalenia produktów przemiany materii, ja

Orzeźwienie rodem z Litwy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Orzeźwienie rodem z Litwy

www.suldus.pl Chłodnik litewski, jak sama nazwa mówi wywodzi się z Litwy. Należy jednak zauważyć, że kuchnia litewska w dużym stopniu „zadomowiła” się w Polsce. Świadczy o tym choćby fakt, że jednym z regionalnym dań Podlasia jest właśnie chłodnik litewski. Opisywane danie, jak wiadomo, nie należy d

Jakie mięso jest najzdrowsze?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jakie mięso jest najzdrowsze?

www.gok-psary.pl Niepodważalnym faktem stało się, że mięso na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni i kulturze. W Polsce najczęściej i najwięcej jaka się wieprzowiny, na której w pewnej części opiera się nasza narodowa kuchnia. Chyba tylko nieliczni nie przepadają za kotletem mielonym czy też scha

Owoce i warzywa podstawą właściwej diety
Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce i warzywa podstawą właściwej diety

www.medimedia.com.plhttps://poprostupycha.com.pl/ Ważnym elementem w procesie zdrowego odżywiania są owoce i warzywa. Powinny być one spożywane co najmniej pięć razy dziennie, w ramach głównego posiłku lub też w ramach podjadania. W codziennej diecie powinniśmy uwzględniać przeróżne warzywa. Szczegó

Nabiał w diecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nabiał w diecie

Nabiał jest grupą produktów żywnościowych, składających się głównie z mleka i jego przetworów. Nabiał jest bogaty w wapń, który jest niezbędny do budowy zębów i kości, a także odgrywa bardzo ważną rolę w przekazywaniu nerwowych impulsów. Produkty pochodzenia mlecznego zawierają dodatkowo sole miner

Zdrowo znaczy smacznie?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zdrowo znaczy smacznie?

Wiele osób zastanawia się, czy zdrowe jedzenie jest smaczne. Wszyscy wiemy, że kolet schabowy zagościł się w naszej kuchni całkiem niedawno. Na naszych stołach najczęściej spotyka się wieprzowinę w różnych postaciach, równie często spotykamy tutaj ziemniaki i ciężkie sosy. Polacy jedzą zdecydowanie

Jedz powoli
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedz powoli

Jedzenie w pośpiechu jest ostatnio coraz bardziej popularne. Z braku czasu, ludzie często zapominają nawet o zjedzeniu czegokolwiek. Musimy jednak pamiętać, iż jedzenie w pośpiechu nie służy naszemu zdrowiu. Jeśli chcemy wspomóc proces odchudzania, musimy pamiętać, aby nie jeść w pośpiechu. Jeśli j

Uboga kolacja
Gastronomia, artykuły spożywcze

Uboga kolacja

przepisy na naleśniki na słodko Wieczorem zapotrzebowanie energetyczne w naszym organizmie znacznie maleje. Zdrowy rozsądek powinien podpowiadać nam, że nie należy jeść późnych i obfitych kolacji, gdyż nie będą służyć one zaśnięciu. Kolacja zatem powinna być lekkostrawna, jednak często zdarza się,

W dobrej wodzie zdrowy duch
Gastronomia, artykuły spożywcze

W dobrej wodzie zdrowy duch

Niezbędnym elementem dla naszego organizmu jest woda. Zawartość wody decyduje o stężeniu śliny, enzymów i soków trawiennych, dlatego kiedy wydzieliny gęstnieją, wtedy wody jest zbyt mało i chce nam się pić. Pragnienie jest naturalną potrzebą każdego człowieka, dlatego nie ma żadnych wskazań instruu

Audycje kulinarne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Audycje kulinarne

Kolejne zjawisko, które sprzyja rosnącej świadomości mas w zakresie kuchni to audycje telewizyjne o kulinarnej tematyce. Możemy spokojnie pokusić się o tezę, że Polacy pokochali tego rodzaju programy i oglądają je z zapartym tchem. To bez wątpienia efekt ich atrakcyjnej medialnie formuły, a także ch

Pouczające degustacje
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pouczające degustacje

Jednym z najlepszych i najprzyjemniejszych sposobów na kulinarne edukowanie się jest udział we wszelkiego rodzaju degustacjach. Często są one połączone z warsztatami kulinarnymi, choć nie jest to powszechną praktyką i czasami degustowanie stanowi odrębną całość. Najciekawsze dla odbiorców są oczywi

Azjatyckie inspiracje
Gastronomia, artykuły spożywcze

Azjatyckie inspiracje

tani garaż Go-Stalizolat białka sojowego Do najbardziej rozpowszechnionych „kuchni świata”, które budzą ogromne zainteresowanie konsumentów i za którymi idzie naprawdę potężny potencjał smaków oraz wiedzy należy kuchnia azjatycka. Sformułowanie, którego tu używamy jest bardzo ogólne, bo generalnie n

Moda na „inną” kuchnię
Gastronomia, artykuły spożywcze

Moda na „inną” kuchnię

Prawdopodobnie tak znaczący wzrost zainteresowania „kuchniami świata” nie zostałby odnotowany, gdyby w pewnym momencie nie pojawiła się moda na to, co obce, egzotyczne i odległe kulturowo. Pewien udział ma w tym ruch turystyczny do takich państw jak Turcja czy Maroko, które słyną z wybornej kuchni,

Skład jest ważny
Gastronomia, artykuły spożywcze

Skład jest ważny

Osoby, które kupują w sklepach, przyglądają się im z coraz większą uwagą. Producenci bowiem lubią przed nami różne rzeczy ukrywać, a także stosować rozwiązania, które służą obniżeniu kosztów po ich stronie. Z reguły taka polityka odbija się negatywnie na jakości wyrobów – w szczególności tych przetw

Oleje w służbie zdrowiu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Oleje w służbie zdrowiu

Dieta zdrowego człowieka powinna uwzględniać różne elementy, wśród których ważne miejsce zajmują tłuszcze. Możemy je podzielić na dwie podstawowe kategorie – z jednej strony roślinne, a z drugiej zwierzęce. Z punktu widzenia codziennego spożycia do tłuszczy zwierzęcych zaliczamy smalec oraz masło.

Smaki czekają na nas
Gastronomia, artykuły spożywcze

Smaki czekają na nas

www.ginomanzares.com Wydawać by się mogło, że najlepszym i jedynym sposobem na to, by skosztować autentycznego smaku Włoch, Chin czy Tajlandii jest podróż do tych krajów i zamawianie potraw w lokalnych restauracjach oraz barach. Rzeczywiście coś w tym jest, ponieważ dania przyrządzone na miejscu prz

Jeść zdrowo…
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jeść zdrowo…

Na naszym rynku wzrasta liczba międzynarodowych korporacji gastronomicznych, które oferują stosunkowo niedrogie, szybkie i urozmaicone posiłki, desery i napoje. Kuszą one klientów licznymi promocjami, a w sklepikach szkolnych znajdziemy przede wszystkim chipsy, słodkie batoniki i gazowane napoje. Je

Naturalne witaminy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Naturalne witaminy

Białka sojowe Spożywając wysokiej jakości produkty dostarczamy naszemu organizmowi wielu cennych składników. Chodzi nie tylko o białko czy węglowodany, ale również minerały i witaminy. Eksperci podkreślają, że najbardziej wartościowe są te, które pochodzą prosto z natury, a więc przede wszystkim za

Dieta cud
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dieta cud

Chyba każdy z nas w okresie wiosennym boryka się z refleksjami na temat własnego wyglądu. Jest to bowiem czas wysokich temperatur i skąpych strojów. Takie rozmyślania na temat naszego wyglądu są często krytyczne i bolesne, prowadzące zaś do drastycznych posunięć i nierealnych założeń, takich jak sch

Cytrusy dla odporności
Gastronomia, artykuły spożywcze

Cytrusy dla odporności

www.city-led.plhttps://exeller.be/produkt/exelsoy-950m-izolat-bialka-sojowego-do-odzywek/ Owoce cytrusowe należą do najbardziej cenionych ze względu na smak. Są orzeźwiające, można z nich produkować pyszne soki. Kto nie lubi soku pomarańczowego? Trudno znaleźć takie osoby. Cytrusy są przy tym owocam

Coraz większe wymagania
Gastronomia, artykuły spożywcze

Coraz większe wymagania

Miód z polskich pasiek Wzrost świadomości wśród nabywców żywności sprawia, że rośnie popyt na towary, które przez długi czas były domeną sklepów delikatesowych. Teraz można je kupić bez większych problemów w pierwszym z brzegu dyskoncie, a nawet w niektórych sklepach osiedlowych. Fakt, że chcemy jeś