Skład jest ważny

Osoby, które kupują w sklepach, przyglądają się im z coraz większą uwagą. Producenci bowiem lubią przed nami różne rzeczy ukrywać, a także stosować rozwiązania, które służą obniżeniu kosztów po ich stronie. Z reguły taka polityka odbija się negatywnie na jakości wyrobów – w szczególności tych przetworzonych.
Przeczytaj również: W dobrej wodzie zdrowy duch
Dotyczy to także wędlin, w których coraz częściej gości woda dodana oraz wszelkiego rodzaju wypełniacze (niekoniecznie mające wiele wspólnego z mięsem). Skład surowcowy jest czymś, na co należy zwrócić uwagę podczas zakupów. Nie zawsze czytamy etykiety.
Przeczytaj również: Uboga kolacja
Zwykle wynika to z braku czasu i ogólnego pośpiechu, ale czasami też z ignorancji i niskiej świadomości konsumenckiej. Tymczasem tylko poprzez lekturę składów jesteśmy w stanie wyeliminować z naszej diety część produktów, których niska jakość aż bije po oczach. Unikajmy tego, co jest naszpikowane stabilizatorami, emulgatorami, konserwantami czy wzmacniaczami smaku.
Przeczytaj również: Dieta cud
Im dłuższy skład ma dany wyrób, tym gorzej dla jego jakości oraz wartości odżywczych.