Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Jeść zdrowo…
Na naszym rynku wzrasta liczba międzynarodowych korporacji gastronomicznych, które oferują stosunkowo niedrogie, szybkie i urozmaicone posiłki, desery i napoje. Kuszą one klientów licznymi promocjami, a w sklepikach szkolnych znajdziemy przede wszystkim chipsy, słodkie batoniki i gazowane napoje. Je

Azjatyckie inspiracje
tani garaż Go-Stalizolat białka sojowego Do najbardziej rozpowszechnionych „kuchni świata”, które budzą ogromne zainteresowanie konsumentów i za którymi idzie naprawdę potężny potencjał smaków oraz wiedzy należy kuchnia azjatycka. Sformułowanie, którego tu używamy jest bardzo ogólne, bo generalnie n

Żywność funkcyjna
Są osoby, dla których dieta to nie tylko sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników. Tacy ludzie starają się, aby spożywane posiłki miały konkretny wpływ na ich organizm lub by wspomagały jakiś pożądany przez nich proces. Doskonale można to wyjaśnić na przykładzie osób trenujących w s

Dieta cud
Chyba każdy z nas w okresie wiosennym boryka się z refleksjami na temat własnego wyglądu. Jest to bowiem czas wysokich temperatur i skąpych strojów. Takie rozmyślania na temat naszego wyglądu są często krytyczne i bolesne, prowadzące zaś do drastycznych posunięć i nierealnych założeń, takich jak sch

Gorzka strona słodyczy
Smak słodki zalicza się do tych, z którymi wiąże się największa przyjemność. Trudno znaleźć kogoś, kto by go nie lubił.Przeczytaj również: W dobrej wodzie zdrowy duch Musimy jednak pamiętać o tym, że słodycz to nie tylko przyjemności, ale również konsekwencje. Biały cukier jest mocno kaloryczny, al

Jedz powoli
Jedzenie w pośpiechu jest ostatnio coraz bardziej popularne. Z braku czasu, ludzie często zapominają nawet o zjedzeniu czegokolwiek. Musimy jednak pamiętać, iż jedzenie w pośpiechu nie służy naszemu zdrowiu. Jeśli chcemy wspomóc proces odchudzania, musimy pamiętać, aby nie jeść w pośpiechu. Je śli j

Masło i nie tylko
Miody z Roztocza To normalne, że miliony ludzi na świecie zjadają pieczywo. Możemy je spożywać na sucho, bez dodatków, jednak zazwyczaj mamy ochotę je czymś posmarować. Wybór pada na tłuszcze. Najczęściej chleb czy bułkę smarujemy masłem, czyli tłuszczem zwierzęcym uzyskiwanym w wyniku ubijania wys

Oleje w służbie zdrowiu
Dieta zdrowego człowieka powinna uwzględniać różne elementy, wśród których ważne miejsce zajmują tłuszcze. Możemy je podzielić na dwie podstawowe kategorie – z jednej strony roślinne, a z drugiej zwierzęce.Przeczytaj również: W dobrej wodzie zdrowy duch Z punktu widzenia codziennego spożycia do tłu

Orzeźwienie rodem z Litwy
www.suldus.pl Chłodnik litewski, jak sama nazwa mówi wywodzi się z Litwy. Należy jednak zauważyć, że kuchnia litewska w dużym stopniu „zadomowiła” się w Polsce. Świadczy o tym choćby fakt, że jednym z regionalnym dań Podlasia jest właśnie chłodnik litewski. Opisywane danie, jak wiadomo, nie należy d

Skład jest ważny
Osoby, które kupują w sklepach, przyglądają się im z coraz większą uwagą. Producenci bowiem lubią przed nami różne rzeczy ukrywać, a także stosować rozwiązania, które służą obniżeniu kosztów po ich stronie. Z reguły taka polityka odbija się negatywnie na jakości wyrobów – w szczególności tych przetw

Żurawina dla zdrowia
Wśród owoców bez problemu znajdziemy te, które mogą bardzo korzystnie wpłynąć na nasze ciało, a także na pracę poszczególnych organów wewnętrznych. Zalicza się do nich żurawina, będąca jednym z popularniejszych owoców w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. Jej amerykańskie odmiany uchodzą za najsmac

Audycje kulinarne
Kolejne zjawisko, które sprzyja rosnącej świadomości mas w zakresie kuchni to audycje telewizyjne o kulinarnej tematyce. Możemy spokojnie pokusić się o tezę, że Polacy pokochali tego rodzaju programy i oglądają je z zapartym tchem. To bez wątpienia efekt ich atrakcyjnej medialnie formuły, a także ch

Moda na „inną” kuchnię
Prawdopodobnie tak znaczący wzrost zainteresowania „kuchniami świata” nie zostałby odnotowany, gdyby w pewnym momencie nie pojawiła się moda na to, co obce, egzotyczne i odległe kulturowo. Pewien udział ma w tym ruch turystyczny do takich państw jak Turcja czy Maroko, które słyną z wybornej kuchni,

Pouczające degustacje
Jednym z najlepszych i najprzyjemniejszych sposobów na kulinarne edukowanie się jest udział we wszelkiego rodzaju degustacjach. Często są one połączone z warsztatami kulinarnymi, choć nie jest to powszechną praktyką i czasami degustowanie stanowi odrębną całość. Najciekawsze dla odbiorców są oczywi

Co wiemy o zdrowej żywności
Czy wszyscy wiemy co oznacza pojęcie „zdrowa żywność”? Jedni z nas takim właśnie pojęciem zdefiniują jedzenie, które bogate jest w makro – i mikroelementy, drudzy z kolei tak właśnie nazwą żywność ekologiczną. Wegetarianie natomiast zdrową żywnością mogą nazwać produkty, które nie zostały jeszcze pr

Orientalne przysmaki
naszepsy.com.pl Kuchnia indyjska- w żadnej innej nie znajdziemy tyle różnorodnych, nadających potrawom oryginalny smak, przypraw. Kucharze tego regionu świata, podczas przygotowywania posiłków kierują się w dużej mierze wyznawaną przez siebie filozofią życia. W potrawie powinno się więc wyczuwać ró

Śniadanie to podstawa
www.spoza.edu.pl Dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem? Ponieważ w czasie snu, nasz organizm robi „zestawienie” i odkłada energię w tkankach w postaci tłuszczu. Dlatego też po przespanej nocy, energetyczne zapotrzebowanie naszego organizmu znajduje się na poziomie zerowym. Mózg z kolei potrze

Zdrowo na obiad
www.wadowice.malopolska.pl W środku dnia, zapotrzebowanie organizmu na związki energetyczne jest największe. Dlatego właśnie główne danie powinno składać się z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu lub ryb. My polecamy zdecydowanie najlepsze steki warszawa. Do wydalenia produktów przemiany materii, ja

Jakie mięso jest najzdrowsze?
www.gok-psary.pl Niepodważalnym faktem stało się, że mięso na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni i kulturze. W Polsce najczęściej i najwięcej jaka się wieprzowiny, na której w pewnej części opiera się nasza narodowa kuchnia. Chyba tylko nieliczni nie przepadają za kotletem mielonym czy też scha

Owoce i warzywa podstawą właściwej diety
www.medimedia.com.plhttps://poprostupycha.com.pl/ Ważnym elementem w procesie zdrowego odżywiania są owoce i warzywa. Powinny być one spożywane co najmniej pięć razy dziennie, w ramach głównego posiłku lub też w ramach podjadania. W codziennej diecie powinniśmy uwzględniać przeróżne warzywa. Szczegó

Nabiał w diecie
Nabiał jest grupą produktów żywnościowych, składających się głównie z mleka i jego przetworów. Nabiał jest bogaty w wapń, który jest niezbędny do budowy zębów i kości, a także odgrywa bardzo ważną rolę w przekazywaniu nerwowych impulsów. Produkty pochodzenia mlecznego zawierają dodatkowo sole miner

Zdrowo znaczy smacznie?
Wiele osób zastanawia się, czy zdrowe jedzenie jest smaczne. Wszyscy wiemy, że kolet schabowy zagościł się w naszej kuchni całkiem niedawno. Na naszych stołach najczęściej spotyka się wieprzowinę w różnych postaciach, równie często spotykamy tutaj ziemniaki i ciężkie sosy.Przeczytaj również: W dobre

Uboga kolacja
przepisy na naleśniki na słodko Wieczorem zapotrzebowanie energetyczne w naszym organizmie znacznie maleje. Zdrowy rozsądek powinien podpowiadać nam, że nie należy jeść późnych i obfitych kolacji, gdyż nie będą służyć one zaśnięciu. Kolacja zatem powinna być lekkostrawna, jednak często zdarza się,

W dobrej wodzie zdrowy duch
Niezbędnym elementem dla naszego organizmu jest woda. Zawartość wody decyduje o stężeniu śliny, enzymów i soków trawiennych, dlatego kiedy wydzieliny gęstnieją, wtedy wody jest zbyt mało i chce nam się pić. Pragnienie jest naturalną potrzebą każdego człowieka, dlatego nie ma żadnych wskazań instruu