Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Masło i nie tylko
Gastronomia, artykuły spożywcze

Masło i nie tylko

Miody z Roztocza To normalne, że miliony ludzi na świecie zjadają pieczywo. Możemy je spożywać na sucho, bez dodatków, jednak zazwyczaj mamy ochotę je czymś posmarować. Wybór pada na tłuszcze. Najczęściej chleb czy bułkę smarujemy masłem, czyli tłuszczem zwierzęcym uzyskiwanym w wyniku ubijania wys

Era produktów BIO
Gastronomia, artykuły spożywcze

Era produktów BIO

Dziś wchodząc do sklepu znanej sieci handlowej nie powinniśmy być zdziwieni, gdy w dziale warzywno-owocowym obok regularnej oferty w oczy rzuca się oddzielne stanowisko z produktami BIO. Są to produkty rolnictwa ekologicznego, jak również takie, które powstały w zgodzie z bardzo wyśrubowanymi stand

Pudding z RPA
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pudding z RPA

O potrawach afrykańskich niezbyt wiele się słyszy. Kto by powiedział, że mieszkańcy RPA zajadają się budyniem? Otóż, na terenach południowej Afryki bardzo popularnym i smacznym deserem jest Malva Pudding. Można na niego natrafić w menu niemal każdej restauracji znajdującej się w RPA. Główne składni

Wzbogacone produkty mleczne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wzbogacone produkty mleczne

Mleko powinno zajmować w naszej diecie istotną pozycję. Chodzi zarówno o biały płyn w czystej postaci, jak też wszelkiego rodzaju przetwory powstające na jego bazie. Z mleka produkuje się chociażby jogurty, które cieszą się dużym wzięciem. Uginają się od nich sklepowe półki, a Polacy mali i duzi je

Żywność funkcyjna
Gastronomia, artykuły spożywcze

Żywność funkcyjna

Są osoby, dla których dieta to nie tylko sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników. Tacy ludzie starają się, aby spożywane posiłki miały konkretny wpływ na ich organizm lub by wspomagały jakiś pożądany przez nich proces. Doskonale można to wyjaśnić na przykładzie osób trenujących w s

Gorzka strona słodyczy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gorzka strona słodyczy

Smak słodki zalicza się do tych, z którymi wiąże się największa przyjemność. Trudno znaleźć kogoś, kto by go nie lubił. Musimy jednak pamiętać o tym, że słodycz to nie tylko przyjemności, ale również konsekwencje. Biały cukier jest mocno kaloryczny, ale nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych war

Żurawina dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Żurawina dla zdrowia

Wśród owoców bez problemu znajdziemy te, które mogą bardzo korzystnie wpłynąć na nasze ciało, a także na pracę poszczególnych organów wewnętrznych. Zalicza się do nich żurawina, będąca jednym z popularniejszych owoców w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. Jej amerykańskie odmiany uchodzą za najsmac